Idrottsföreningar i Sverige

I Sverige finns det ett stort antal idrottsföreningar, som också kan kallas för idrottssällskap, idrottsklubb eller sportklubb. Den äldsta som finns i Sverige är Upsala Simsällskap och bildades redan 1796. En idrottsförening kan utöva antingen enbart en idrott eller också flera olika idrotter. Det äldsta idrottsförbundet i Sverige som utövar flera olika idrotter är Gefle IF som bildades 1882.

Om en idrottsförening utövar flera olika idrotter är det vanligast att föreningen delas upp i olika sektioner för varje idrott. En idrottsförening kan också ha olika sektioner för damer och herrar och för ungdoms- och vuxenidrott. Föreningarna har oftast ett namn som på olika sätt visar att det är en idrottsförening. De flesta innehåller någon slags förkortning och det finns en mängd olika förkortningar som idrottsföreningar använder sig av. Exempel på detta är IF – idrottsförening, FC – football club, CK – cykelklubb, RK – ridklubb, AIK – allmän idrottsklubb. Förkortningen föregås ofta från exempelvis orten föreningen kommer ifrån exempelvis Sigtuna Märsta Arlanda Cykel Klubb – SMACK.

Soccer players during a match on football filed.

Den idrott som har flest föreningsmedlemmar som har varit aktiva under minst en föreningsaktivitet (2013) är golf, på andra och tredje plats kommer fotboll och friidrott. Fotboll är dock den idrott som flest utövar i Sverige. Detta kan bero på att för att spela golf på en golfbana är det oftast ett krav på att vara medlem i en golfklubb, medan fotboll är så pass populärt att lokala lag ibland bildas av till exempel grupper av ungdomar utan att en förening bildas.

De idrottsföreningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet (RF) kan bli beviljade statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) och är ett statsbidrag. RF finns till för idrottsförbunden och ge dem råd och stöd men också för att företräda idrottsrörelsen i kontakt med myndigheter och politiker. Det är inget krav på att idrottsföreningar måste vara medlemmar i RF, men de flesta större föreningarna väljer att vara det. Väljer en idrottsförening att vara medlemmar i RF så förbinder de sig också till att följa RFs stadgar, bestämmelser och beslut precis så som idrottsföreningars medlemmar förbinder sig till att följa den föreningens stadgar, bestämmelser och beslut.

frontpage