Idrottsföreningar

Oavsett om man är ung eller gammal är det viktigt att hålla kroppen igång. Detta kan man göra på flera olika vis. Man kan till exempel promenera, träna på gym eller delta i en gruppaktivitet så som fotboll, hockey eller friidrott. Det finns olika nivåer och divisioner beroende på hur duktig man är.

Det finns olika skäl till varför man rör på sig. Det kan varia om man är yngre eller äldre. Som ung kanske man tycker att det är roligt och att man samtidigt får spendera tid med kompisar. Är man äldre oroar man sig kanske för att få till exempel www.artros.org, benskörhet eller bli allmänt mer stel i kroppen.

Den äldsta idrottsföreningen är Uppsalas Simsällskap som grundades 1796. Simsällskapet bildades av en samling akademiker men leddes av en man som hette Jöns Svanberg. Han var docent i matematik vid Uppsala universitet. Det var inte förrän 1842 som Uppsala fick sin första badinrättning i form av ett kallbadhus i Fyrisån. Där byggdes det senare till ett hopptorn som användes flitigt av Anders Fredrik Mollberg och Lars Fredrik Isander. Dessa män gav namn åt det Isanderska hoppet och Mollbergare, vilket numera är välkända hopp i simtävlingar världen över.

Den äldsta idrottsföreningen i Sverige som fortfarande är i bruk är Gefle IF. Föreningen bildades 1882 och gick då under namnet Gefle Sportklubb. 1883 ändrade dock klubben sitt namn till Gefle IF. Under dom första åren hyrde föreningen in sig på en obebyggd tomt för att spela fotboll. Klubben vann Rosenska Pokalen tre gånger mellan 1899 – 1902. Första året som Gefle IF kvalificerade sig till Fotbollsallsvenskan var 1933.

Om man själv är sugen på att starta en egen idrottsförening finns det en del saker man ska ha i åtanke. Det är både tidskrävande och ett stort ansvarstagande. Man bör också veta varför man väljer att starta den och för vem föreningen är till för. Ofta delas en förening upp i olika sektioner, exempelvis dam, herr och ungdom/barn. Det finns också ofta olika ålderskategorier när det gäller barn. Det innebär att barn som är i ungefär samma ålder får spela tillsammans och på så sätt ha samma förutsättningar.

Ofta bildas en idrottsförening för att man vill skapa glädje och gemenskap, inte bara för idrottens skull. En idrottsförening ger alla en möjlighet att få delta och känna tillhörighet med en grupp som delar samma intresse som en själv. Man lär sig att vinna och förlora tillsammans. För att bilda en ideell förening krävs bara tre personer. För att samla ihop mer folk kan man annonsera via sociala medier eller sätta upp lappar på en anslagstavla. Man kan även sätta in en annons i lokaltidningen om det finns en sådan. Ett annat alternativ är att lämna ut informationsblad.

frontpage