Ordningsregler inom idrottsföreningar

En idrottsförening är en mötesplats för människor i många olika åldrar och från många olika bakgrunder, och det kan göra att det uppstår viss friktion kring hur man bör bete sig mot varandra och i föreningens lokaler. Av den anledningen har de flesta idrottsföreningar en rad ordningsregler, som medlemmarna förväntas följa.

När det gäller hur lokalerna ska skötas varierar reglerna självklart mycket beroende på vilken typ av idrott föreningen utövar, och således vilken typ av lokal de befinner sig i – det kan ju handla om allt från en golfbana till en ishall. Gemensamt för de flesta föreningar är dock att man inte får röka i lokalerna (om man ens tilltåts röka som medlem i föreningen), att man ska ställa i ordning efter sig när man har använts redskap eller utrustning i lokalerna och att man inte ska skräpa ned. Bland de föreningar som vistas i en gymnastiksal är det också vanligt med regler gällande vilka skor man får ha på sig – det får inte vara skor med en sula som kan färga av sig på golvet. Denna regel känner sannolikt de flesta igen från skolgymnastiken. Hos andra föreningar, till exempel de flesta kampsportföreningar, är skor förbjudna i träningslokalerna över huvud taget, eftersom man tränar på tatamimattor.hockey-1202478_960_720

Ordningsreglerna behöver dock inte bara gälla hur man beter sig i föreningens lokaler för att sköta dem på bästa sätt – det kan också handla om hur man som medlem ska bete sig för att sköta sin träning på bästa sätt. Många föreningar ger instruktioner till sina medlemmar som gäller att de bör ta ansvar för att själva värma upp inför träning för att undvika skador, att de bör varva ned och stretcha efter träning och vila upp ordentligt mellan träningspassen, för att de ska komma utvilade och fulla med energi till nästa träning. På det sättet slösar man inte sin egen eller sin tränares tid, eller sina lagkamraters tid, om man utövar en lagsport. Det perfekta sättet att vila ut efter en träning är att lägga sig i soffan i ett uterum, och låta kroppen slappna av samtidigt som man absorberar D-vitamin och energi från solens strålar. Om du inte redan har ett uterum hemma hittar du ett stort utbud av uterum på Skanskabyggvaror.se. Dessa ordningsregler är också ett sätt att lära upp de yngre i föreningen hur man tränar för att ta hand om sin kropp på bästa sätt, så att de har det med sig i ryggraden när de kommer upp på högre nivåer och börjar tävla och träna mer intensivt. Därför är det också viktigt att de äldre i föreningen, både tränare och utövare, föregår med gott exempel.

För att träningen inte ska vara ett slöseri med tid har många föreningar också ordningsregler gällande hur man beter sig under själva träningen. Det kan till exempel gälla att man inte ska prata om personliga saker eller om sin fritid under träning, för att inte distrahera sina lagkamrater eller sina föreningskamrater. Att prata om annat på träningen gör självklart även att man själv inte kan koncentrera sig.

I slutändan handlar de flesta ordningsregler i idrottsföreningar om att man ska ha respekt för varandra och för en själv och sin träningstid – när man är på träning är man på träning, och då är allt annat oviktigt.

frontpage